Missa inte lördagspaketet!

🏷️ Vad är skillnaden mellan LME och DME?



När du brygger öl med maltextrakt har du två val: LME (flytande maltextrakt) och DME (torkat maltextrakt).
Båda fungerar som bas i ölet och ersätter mältning och lakning. Valet mellan dem handlar mest om bekvämlighet, smak och hur mycket kontroll du vill ha i bryggningen.

EgenskapLME (Flytande)DME (Torkat)
FormSirapPulver
KoncentrationCa 80% socker, 20% vattenNästan 100% socker
DoseringLite svårare att väga exaktEnkel att dosera exakt i gram
HanteringKladdig – kräver lite mer rengöringLätt att hantera och förvara
LagringKortare hållbarhet efter öppningLång hållbarhet – absorberar dock fukt lätt
SmakLite mer karamelliserad p.g.a. upphettningRenare smakprofil
Idealisk förNybörjare, snabba bryggningarReceptjustering, avancerade bryggare


✅ Sammanfattning



Välj LME om du vill komma igång snabbt med minimalt krångel.

Välj DME om du vill ha längre hållbarhet, exakt dosering och renare smak.


Båda alternativen ger utmärkt öl – det viktigaste är att du kommer igång och har kul med bryggningen! 🍺